Minna Pyysalo

Minna syntyi Sairon perheeseen 9.8.1971 Lahden keskussairaalassa. Kuusivuotiaana Minna muutti isoveli Mikan, pikkuveli Tommin ja vanhempien Mirjan ja Jaakon kanssa isän kotiseudulle Ilmajoelle. Alaluokat Minna opiskeli pienessä Nopankylän kyläkoulussa ja yläasteen sekä lukion Ilmajoen keskustan liepeillä. Perhe vahvistui Etelä-Pohjanmaalla vielä Tuukka-pikkuveljellä.

Pianotunnit alkoivat ekaluokkalaisena ja jatkuivat musiikkikoulun tutkintojen loppuun saakka. Lopussa mukaan tuli vielä poikkihuilun soitto. Rippileiri 1986 Lapissa oli tärkeä kokemus. Leirllä Outi Terhon (nyk.Outi Müller) laulu ”Tahdotko sinäkin mennä pois” pysäytti ja laittoi miettimään elämän suuntaa. Laulussa Jeesus kyselee itselleen matkaseuraa… Sellaiseksi Minna tahtoi.

Riparin jälkeen Minna toimi useita vuosia aktiivisesti Ilmajoen seurakuntanuorissa. Gospel-touhut alkoivat myös siinä rinnalla. Omia lauluja alkoi syntyä. Minna oli mukana yhtyeessä nimeltä ”Jadis”, esiintyi veljensä Tommin ja ystävänsä Kallion Mikon kitaroiden säestämänä sekä lauloi ”Nopankylän flikoissa” Haaviston Tiinan ja Hyövältin Sannan kanssa. Myöhemmin Minna oli mukana pohjalaisessa Kajo-yhtyeessä taustalaulajana.

Ylioppilaaksi Minna kirjoitti Ilmajoen lukiosta 1990.

Lukion jälkeen Minna hoiti Heimosen perheen kahta tyttöä, Emmiä ja Idaa Genevessä au-pair vuoden ajan. Koko vuoden Minna toimi mukana Geneven englanninkielisen luterilaisen seurakunnan kuorossa kansainvälisessä seurassa.

Genevestä palattuaan Minna aloitti luokanopettajaopiskelut Hämeenlinnassa syksyllä 1991. OKL:sta löytyi ystäviä myös musiikkipuuhiin. Minna lauloi koko opiskelun ajan lauluyhtye ”Impressiossa” jonka ohjelmisto oli hyvin monipuolinen jazzista nykymusiikkiin. Opiskelun ajan Minna toimi myös aktiivina OKL:n kristillisessä yhdistyksessä Cristikassa.

Ilmajoen nuorille saatiin oma työntekijä Syväniemen Mika. Mika aloitteli monenlaista musiikkitouhua ja niihin Minnakin pääsi mukaan. Mika kannusti tekemään lisää lauluja ja esittämään niitä muillekin. 1993 tehtiin kasetti ”Polut” Mikan toimiessa monitoimimiehenä tämänkin projektin takana. Sama mies toimi myös Minnan säestäjänä useamman vuoden kitaransa kanssa. 1996 tehtiin ensimmäinen yhteinen CD nimeltään ”Missä rakkaani on nyt?” Samana vuonna Minna osallistui Nokialla Tapsan tahtien laulelmakilpailuun ja pääsi kärkikolmikkoon ja televisioituun finaaliin pikkuveljensä Tommin kanssa. Tuomariston Anki Lindqvist rohkaisi jatkamaan ja antoi kovasti positiivista palautetta.

1995 lokakuussa Ilmajoella vietettiin nuorten Kaivo-tapahtumaa. Siellä Minna tapasi tulevan miehensä Jussi Pyysalon. Musiikki toimi tuolloinkin yhdistävänä tekijänä. Jussi tuli mukaan myös CD-projektiin. Uutenavuotena pari kihlautui ja häitä juhlittiin seuraavana pääsiäisenä 8.4.1996.

Elokuussa 1996 Pyysalot lähtivät Jussin The Road-yhtyeen lähetysmatkalle Keniaan. Tuon vuoden aikana Minna toimi suomalaisen koulun musiikinopettajana Kisumussa. Juuri ennen lähtöä hän oli saanut käteensä kasvatustieteiden maisterin paperit.

Kenian jälkeen asetuttiin Pirkanmaalle, ensin Tampereelle, sitten Kangasalle. Minna toimi luokanopettajana kaksi vuotta Hervannassa, Maijalanpuiston koulussa.

1999 syksyllä alkoi työ Kangasalan Sahalahdella Sariolan koulussa. Puolta vuotta aiemmin Pyysalot olivat ostaneet Sahalahdelta talon ja muuttaneet sinne.

2002 ilmestyi ”Tuulahdus” CD.

Syksyllä 2005 Minna aloitti laulun opiskelut Pirkanmaan musiikkiopiston pop/jazz-linjalla. Lauluopettajana toimi ensin Jutta Annala, sitten Lauri Pulakka.

Jouluksi 2009 ilmestyi joululevy ”Jouluna Jumala syntyi”. Levyn myötä alkoivat myös vuosittaiset joulukonsertit.

Musiikkityö jatkuu monipuolisena opettajan työn rinnalla.

Minna asuu edelleen Kangasalan Sahalahdella.

Jussi Pyysalo

Jussi kävi syntymässä Lappeenrannan keskussairaalassa 13.2.1966. Tuolloin asuinpaikkana vanhemmilla, ja siitä lähtien myös Jussilla oli Ylämaa niminen Etelä-Karjalalainen rajapitäjä. Jussin isä oli opiskellut kanttoriksi Sibelius akatemiassa ja ensimmäisen työpaikan tarjosi Ylämaan seurakunta. Ensimmäiset kuusi vuottansa Jussi asui vanhempiensa kanssa Ylämaalla kunnes 1972 perhe muutti Lappeenrannan toiselle puolelle Taipalsaarelle. Taipalsaari oli Jussin isän ja äidin kotipitäjä joten siellä he viihtyivät koko työuransa.

Taipalsaarella ollessaan Jussi sai kaksi pientä siskoa; Reetta (nyk. Hentunen) ja Marketta (nyk. Vaismaa). Siskot ilahduttivat veljeänsä mm. siten että Kansanlähetyksen joulujuhlissa lauloivat Petteri Punakuonoa. Jussi sai säestäjän vastuullisen tehtävän. Tästä kerrotaan Jussin uran lähteneen liikkeelle.

Jussin isä opetti pojalleen ensimmäiset pianokappaleet. ”Kaksosten marssista” se lähti, ja Aaronin 1. osaan päästyä kappaleet olivat jo sen verran vaikeita että isän piti keksiä yllykkeitä saadakseen pojan harjoittelemaan. Eräs näistä konsteista oli vanha ”naulatemppu”. Määrätty määrä nauloja piti saada aina yhden soittokerran jälkeen siirtymään pianon koskettimiston toisesta päästä toiseen. Kun kaikki olivat siirtyneet, pääsi Jussi pihalle leikkimään.

Musiikkiopistoakin Jussi kävi. Kaksi vuotta. Nuoteista soitto kun ei maistunut niin opistosta piti lähteä. Jussin tärkeimmäksi musiikkikouluksi jäikin näin ollen kotona kuultu ja soitettu musiikki. Jussi oli myös paljon mukana seurakunnan musiikkitoiminnassa. Isän kokoamat lauluryhmät ja kirkkokuoro olivat hyviä kasvualustoja nuorelle muusikon alulle. Kun kvartetissa ei ollut basson soittajaa niin isä kävi ostamassa basson ja laittoi pojan sitä soittamaan. Nuorten illoissa ei aina löytynyt kitaransoittajaa. Niinpä Jussi sitten opetteli komppaamaan punaista laulukirjaa. Nuorten lauluryhmä Quo vadis toimi muutaman vuoden. Siinä Jussi soitti enimmäkseen bassoa ja vähän pianoa. Juhlahetkiä oli kun sai olla mukana vuodesta toiseen kauneimmissa joululauluissa. Parhaana vuonna Jussi taisi säestää yksinlaulajaa, nuorten lauluryhmää, kvartettia, Isänsä ja kirkkoherran duoa sekä kirkkokuoroa. Sitten vielä muutama yhteislaulusäestys siihen päälle.

Jussin tärkein bändikoulu oli Pro Fide ja suurin esikuva sen kosketinsoittaja Juha Kela. Pro Fiden innoittamana Jussi hakikin Kauniaisiin Suomen Raamattuopistoon Nuorisotyöntekijäksi lukemaan. Jussi pääsi sinne ja valmistui kolmessa vuodessa niin kuin siihen aikaan oli tapana. Opiskelukavereina olleet Ari Vettenranta ja Raikka Hakamäki pyysivät jammailemaan kanssansa asuntolan pommariin ja kysyivät saman tien halukkuutta lähteä bändiin mukaan. Keikkakin oli juuri tulossa. Jussi suostui ja tapasi sitten myös Vettenrannan Timon. Ensimmäinen syntikka lainattiin Cr Mundin kosketinsoittajalta Tähtisen Pekalta ja bändi lähti Evankelisille Musamessuille keikalle. Keikka jonka introksi Jussi soitti Bachin D-molli toccaton alkuriffin oli 1986. Loppu onkin sitten historiaa. The Road-yhtye viettää 2011 30-vuotis-juhliansa.

Jussi ei ole valmistumisensa jälkeen ollut päivääkään nuorisotyöntekijän virassa. Ensimmäinen vuosi meni armeijassa ja toisen vuoden Jussi oli Jyväskylän kaupunkiseurakunnan muusikkona. Seuraavat 12 vuotta olivat täysipäiväisen muusikon elämää Roadin kanssa. Keikkailevan muusikon elämä jäi veriin ja freelancermuusikkous on jatkunut tähän päivään asti.

Viimeiset 15 vuotta ovat Roadin keikat saaneet tervetullutta vastapainoa kun Jussi on saanut keikkailla vaimonsa Minnan kanssa. Jussi kokee nykyisen tilanteensa mahdottoman mukavaksi. Yhdessä taitetut kilometrit Minnan kanssa ovat kuulemma sitä ”Laatuaikaa”. Keikkoja kertyykin nykyisellään reilusti toistasataa vuodessa.

Vuodesta 2003 lähtien Jussi on saanut olla Kansan Raamattuseuran palveluksessa avustavana työntekijänä. Samaan aikaan ovat myös kirkkomuusikon opinnot Tampereen Tamk:ssa korvanneet hiukan nuoruusvuosien musiikin opiskelun vajausta.

Tällä hetkellä Kangasalan Sahalahdella asuva Jussi kokee elävänsä kiireistä mutta onnellista elämää. Tasapainoilu keikkojen, työn ja opiskelun välillä pitää mielen virkeänä.