Jouluna Jumala syntyi -joulukonsertti

Pitkän taipaleen tehneet kangasalalaiset gospelmuusikot Minna ja Jussi Pyysalo ovat kiertäneet Jouluna Jumala syntyi -konserttinsa kanssa Suomea joulun alla jo yli kymmenen vuotta.

Joulukonsertissa yhdistyy heille kaksi sydämen asiaa: musiikki sekä joulun huikea sanoma. Jo yksin musiikilla on voimakas vaikutus sielunmaailmaan. Kun tämän yhdistää niinkin emotionaaliseen juhlaan kuin joulu, avautuu ihmiselle mahdollisuus tulla puhutelluksi. Pyysaloille joulurauha ei olekaan klisee, sillä se lähtee sydämestä. Heille joulu on ennemminkin erilaisten tunteiden sävyttämä tila, kuin aika.

Yhteystiedot

Jussi Pyyysalo, 0400 898 236
Minna Pyysalo, 050 522 0931
KRS / Elina Rouhiainen, 020 768 1672

Levytilaukset sähköpostilla jussi.pyysalo [at] sana.fi tai
Päivä Osakeyhtiön kotisivujen kautta.

JJS - Usein kysytyt kysymykset

Keikkajärjestäjille
Mikä?

Jouluna Jumala syntyi -konsertti on reilun tunnin mittainen kokonaisuus, jossa yhdistyvät laulu, kuvat video ja runot. Tiimissämme on 3-7 henkilöä ja valaistus- ja äänilaitteisto. Pystytämme konserttipaikalle ison valkokankaan johon heijastamme kokonaisuutta tukevan powerpoint-/videoesityksen.

Miten?

Lähtökohtaisesti haluamme esiintyä kirkoissa. Tulemme paikalle noin 2-3 tuntia aikaisemmin ehtiäksemme pystyttämään tarvittavan kaluston. Konsertin jälkeen tarvitsemme vielä noin 2 tuntia laitteiston purkamiseen. Kirkko on siis hyvä varata noin 5-6 tunniksi.

Kuinka paljon?

Keikkahinnoista sovimme aina seurakuntakohtaisesti. Voimme esimerkiksi järjestää ohjelmamyynnin, jolla peitämme kuluja ja palkkioita. Seurakunnan toivomme osallistuvan jäljelle jäävään kustannusosaan, jota mahdollisesti ohjelmamyynti ei kata.

Mainostus

Noin kuukautta ennen konserttia lähetämme järjestäjälle julisteita tarvittavan määrän. Sähköisesti lähetämme kuvia ja lehtipuffin konsertista lehdistöä varten. Keikkakalenterimme on netissä www.pyysalo.fi ja tämän lisäksi myös yhteistyökumppanimme Sana-lehti ilmoittaa keikoistamme valtakunnallisesti. Myös haastattelut paikalliseen radioon ja/tai lehteen ovat tehokkaita.

Pressikuva

Lataa pressikuva tästä.

Pressi
Jouluna Jumala syntyi -joulukonsertti
Minna ja Jussi Pyysalo

Pitkän taipaleen tehneet kangasalalaiset gospelmuusikot Minna ja Jussi Pyysalo ovat kiertäneet Jouluna Jumala syntyi -konserttinsa kanssa Suomea joulun alla jo pian kymmenen vuotta.

Joulukonsertissa yhdistyy heille kaksi sydämen asiaa: musiikki sekä joulun huikea sanoma. Jo yksin musiikilla on voimakas vaikutus sielunmaailmaan. Kun tämän yhdistää niinkin emotionaaliseen juhlaan kuin joulu, avautuu ihmiselle mahdollisuus tulla puhutelluksi. Pyysaloille joulurauha ei olekaan klisee, sillä se lähtee sydämestä. Heille joulu on ennemminkin erilaisten tunteiden sävyttämä tila, kuin aika.

Joululaulut eivät ole Pyysaloille vain suuren juhlan tunnemaisemaa, vaan niiden vahvoissa sanoituksissa on merkityksen ydin. Esimerkiksi Jouluyö, juhlayö kertoo pelkistetysti kaiken olennaisen joulun sanomasta. Erityisen merkittävä joululaulu Pyysaloille on “Mary, Did you know”. Pyysalot löysivät sen parikymmentä vuotta sitten Keniassa, jossa he tekivät musiikkilähetystyötä vuoden ajan. Laulussa pohditaan, tiesikö Maria ensimmäisenä jouluyönä, ketä hän kannattelee sylissään ja mitä lapsen syntymä tulee merkitsemään maailmalle. Konsertissa laulu kuullaan suomennettuna.

Konsertin kautta Pyysalot haluavat saada vanhatkin joululaulut elämään uudella tavalla ja tulemaan ihmistä kohti. Lopulta lauluista punoutuu polku joka johdattaa kuulijan seimen äärelle.

Laulujen lomassa tarinaa johdattavat eteenpäin Marketta Vaismaan kirjoittamat, tekstit ja ajatelmat sekä valkokankaan kuvat.

Musiikkia värittämässä Minnan ja Jussin lisäksi ovat Mikko Kiiski kitarassa ja Anna Kiiski viulussa. Tekniikasta huolehtii Antti Aaltonen.

Konsertin järjestävät paikallisseurakunta yhdessä Kansan Raamattuseuran kanssa.

Minna ja Jussi Pyysalo ystävineen toivottavat kaikki sydämellisesti tervetulleiksi kanssaan laulamaan ja hiljentymään matkalla joulun sanoman ytimeen!

Laulut
1. Tähti, tähdistä kirkkain
Säv. Kassu Halonen
San. Kisu Jernström

2. Soi hoosianna!
Juutalainen kansansävelmä

3. Enkellaulu kajahtaa
Säv. Felix Mendelssohn-Bartholdy
San. Erkki Ainamo
Kuului laulu enkelten
Ranskalainen sävelmä

4. Joulun sanoma
Säv. Osmo Vänskä
San. Lyyli Saavalainen

5. Paimenten joululaulu
Säv. Ranskalainen kansansävelmä
San. Sauvo Puhtila

6. Lapsen joulurukous
Säv. Sirkka Valkola-Laine
San. Hilkka Luoma

7. Taivas sylissäni
Säv. Carola Häggkvist
San. Erik Hillestad

8. Juhlimaan tulkaa
Säv. J. F. Wade
San. J. F. Wade
Suom. P. J. Hannikainen

9. Tiesitkö?
Säv. Mark Lowry
San. Mark Lowry
Suom. Marketta Vaismaa
Mark Lowry / Buddy Green
Finsk översättning: Marketta Vaismaa
Originalets titel: Mary Did You Know
© 1991, 1993 Word Music LLC (Copycare Scandinavia – David Media AB)/ Rufus Music (Universal Music Publ MGB Scandinavia AB)

10. Ja neitsyt pikku poijuttansa
Säv. Selim Palmgren
San. Severi Nuormaa

11. Heinillä härkien
Ranskalainen joululaulu
suom. Martti Korpilahti

12. Ensimmäinen joulu
Englantilainen kansanlaulu
suom. Sauvo Puhtila

13. Joulun tähti
Säv. Petri Laaksonen
San. Anna-Mari Kaskinen

14. Jo joutuu ilta
Säv. Jean Sibelius
San. Sakari Topelius
Suom. Aino Suonio

15. Jouluyö, juhlayö
Säv. Franz Gruber
San. Joseph Mohr
Suom. G. O. Schöneman

Historia
Yhdessä maailmalle

Menimme naimisiin pääsiäisenä 1996 puolen vuoden seurustelun jälkeen. Pian olimmekin jo kuukauden kielikoulussa Englannissa ja elokuussa lähdimme The Road-yhtyeen kanssa Keniaan lähetystyörupeamalle. Mukana olivat basisti Timo Vettenranta vaimonsa Elinan ja heidän pienen poikansa Samulin kanssa, rumpali Ari ja vaimonsa Outi Vettenranta, laulaja-kitaristi Raikka Hakamäki sekä me kaksi. Edessä oli suurta tuntematonta tuoreessa yhteiselossa, uudessa kulttuurissa ja uusien ihmisten kanssa.

Asuimme Jussin kanssa vähän siellä täällä ja toisten nurkissa syksyn, mutta joulun alla pääsimme pieneen taloon Kisumun kaupungin laitamille jakamaan Toikan lähettiperheen kanssa samaa pihaa.

Jussi kiersi yhtyeen kanssa ja minä kävin opettamassa lapsia suomalaisella koululla. Puuhaa oli jo arjen opettelussa ja Kenialaisessa kulttuurissa elämisessä.

Ensimmäinen joulumme

Joulua aloimme valmistella jo hyvissä ajoin. Äiti faksasi Ilmajoelta niitä perinteisiä pikkuleipäohjeita joita aina pöydässä piti olla ja Jussi kyseli kinkun suolauksesta kotoaan Taipalsaarelta. Jouluposteja läheteltiin puolin ja toisin. Edessä oli ensimmäinen yhteinen joulumme ja halusimme siitä tehdä juhlan.

Lähdimme isolla porukalla Kenian pääkaupunkiin Nairobiin jouluostoksille pari viikkoa ennen joulua. Kävimme parissa isossa tavaratalossa etsimässä perille asti säilyviä ruokatarvikkeita sekä jotain lahjaksikin.

Musiikki joka pysäytti

Meillä oli myös aina Nairobissa käydessämme tapana käydä erään tavaratalon musiikkikaupassa. Se kauppa oli siitä erikoinen, että kaikki siellä myytävät levyt olivat hengellistä musiikkia ympäri maailmaa.

Kävelimme liikkeeseen sisään. Niinkuin aina kaupoissa, täälläkin soi musiikki ja tietysti jouluinen juuri tuona aikana. Erään levyhyllyn kohdalla piti pysähtyä…korviin soljuva musiikki sen teki. Kuuntelimme laulua emmekä sitä tunteneet. Laulaja kyllä kuulosti tutulta. tarkoituksenamme oli ollut ostaa joulumusiikkia ja sitä tuo kuulemamme musiikki oli. Siispä menimme kysymään liikkeen myyjältä mistä levyn löytäisimme. Myyjä sanoi musiikin olevan aivan uudelta Kenny Rogersin “Gift” levyltä joka saapuisi kauppaan vasta seuraavalla viikolla. Harmittelimme asiaa ja jatkoimme seuraavaan liikkeeseen.

Laulu jäi vaivaamaan kuitenkin niin paljon, että palasimme musiikkiliikkeeseen. Kysyimme myyjältä olisiko Gift levyä mitenkään mahdollista saada vielä ennen joulua. Myyjä pahoitteli ja sanoi, että heillä oli ainoastaan levy-yhtiöltä lähetetty mainos CD joka sisälsi myös Kenny Rogersin haastettelun noiden muutamien näytelaulujen lisäksi. CD oli tarkoitettu kaupoille ja radioasemille ennakkomainontaa varten. Vielä hetken mietittyämme kysyimme olisiko mitenkään mahdollista ostaa tuota mainoskappaletta. Myyjä kielsi ensin, mutta soitti sitten jatkaessamme kyselyä liikkeen johtajalle. Lopulta saimme pomon määrämään hintaan CD:n itsellemme. Luultavasti tuota versiota ei liene kovin monta Suomessa. Myöhemmin vasta Suomeen palattuamme etsimme tuota kokonaista Gift-levyä. Sitä ei ollut Suomessa edes myynnissä, joten tilasimme sen USA:sta asti.

Meidän joululaulumme

Tuo laulu, joka Nairobilaisessa musiikkiliikkeessä soi oli silloin suhteellisen uusi joululaulu Yhdysvalloista nimeltään “Mary did you know”. Nykyään se kuuluu monen artistin jouluohjelmistoon varsinkin syntymämaassaan. Tuosta laulusta tuli meidän yhteisten joulujemme laulu. Joka joulu otamme hiljaisen ajan itsellemme ja ihan vain istumme ja kuuntelemme. Sitä on turha kenellekään selittää, turha tunnetta siirtää. Tuo laulu osui juuri tuona tulkintana juuri tuohon hetkeen.

Laulua kodissamme Kisumussa kuunnellessamme puhuimme kuinka olisi joskus hieno pitää oma joulukonsertti. Joululevystä ei tuossa vaiheessa edes haaveiltu. Jotain taisi silti jäädä itämään…

Haaveista todeksi

Keväällä 2008 Lempäälän seurakunnasta soitettiin ja pyydettiin meitä joulukonsertin pitoon seuraavan joulun alla. Syksyllä alettiin konsertin suunnittelu. Halusimme kokonaisuuteen muutakin kuin musiikkia ja pyysimme mukaan Jussin siskon Marketan. Olemme jakaneet samanlaisia joulufiiliksiä koko yhteisen elämämme ajan ja olimme saaneet kuulla Marketan upeita tekstejä eri yhteyksissä. Miehensä Kalle oli myös mukana suunnittelussa.

Keräsimme itsellemme tärkeitä joululauluja ja aloimme suunnitella “matkaa” seimen äärelle. Halusimme mukaan myös muusikkoystäviämme sovituksia värittämään. Iloksemme Isotalon Ari pääsi huolehtimaan rytmeistä ja Kiisken Mikko kitaroista.

Halusimme herätellä konserttiyleisöä myös visuaalisesti joten keräsimme laulujen taustaksi myös kuvia heijastettavaksi valkokankaalle.

Viikkoa ennen konserttia ystävämme Kauppisen Teemu soitti ja kysyi voisiko hän tulla auttamaan konsertin teossa. Teemu on ammattilainen ääni- ja valopuolella. Apunsa oli loppujen lopuksi se, että koko konsertti soi saliin täysin Teemun laitteistolla, kuvat heijastettiin Teemun isolle valkokankaalle ja lisäksi Teemu valaisi tilan kauniisti. Aivan korvaamaton apu siis.

Paljon odottamamme konsertti pidettiin ja meille jäi siitä hyvä olo. Heti tilanteen jälkeen kysyimme muusikoilta lähtisivätkö toistekin mukaan. Lupasivat!

Konsertti levyksi asti

Keväällä 2009 Jussi alkoi miettiä kanttoriopiskelujensa lopputyötä. Työ on mahdollista tehdä myös erilaisina projekteina kirjallisine osineen. Alun perin suunnitelmissa oli tehdä lopputyö levynä, mutta laulut olisivat olleet toiset. Keväällä alkoi tuntua siltä, että olisi hienoa tehdä juuri joululevy. Asia jäi hautumaan.

Muiden kiireiden keskellä joululaulut saivat sijansa ajatuksissa vasta loppukesällä. Kysyimme Aria ja Mikkoa mukaan. Meillä kotona tehtäisiin äänitykset. Vielä tarvittiin äänittäjä ja miksaaja. Jussi oli aiemmin tehnyt yhteistyötä Aspin Samin kanssa. Arvelimme miehen olevan niin kiireisen muiden projektiensa kanssa, että tuskin meille aikaa riittäisi. Kas kummaa, Samin kalenterissa oli lokakuun kokoinen aukko. Viulisti, Anna-Julia Peippo löytyi Jussin kanttoriopiskelijakavereista ja sellisti Voipion Lauri, Tampereen konservatorion sellonsoiton opettaja, oli Jussin isän, Eeron tuttuja.

Tällä porukalla halusimme tallentaa jouluiset tunnelmamme muidenkin kuultaviksi. Äänityksistä tarkemmin toisaalla…

Levynteko
Minna kertoo toisella sivulla äänitteen taustaa ja historiaa yli kymmenen vuoden ajalta. Käytännössä levyn äänittäminen ja varsinkin esituotanto alkoi syyskuun 2009 puolivälissä. Äänitimme uudelleen laulut vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisen kerran olimme tehneet sen 2008 syksyllä kun saimme kutsun pitämään joulukonserttia Lempäälän seurakuntaan. Nyt äänitimme laulut uudelleen pienillä muutoksilla ja lisäyksillä. Tämän jälkeen soitin Päivä Osakeyhtiöön että lähtisivätkö mukaan kustantamaan levyämme. Kiinnostusta oli ja saimme pyynnön lähettää demomme lauluista heille kuunneltavaksi. Lähetimme, ja odotimme vastausta viikonlopun yli. Vastaanotto oli oikein hyvä ja sovittiin tapaaminen seuraavalle viikolle.

Syyskuun 25. päivä ajelin Hämeenlinnaan palaveriin jossa sovimme levyprojektin yksityiskohdista. Tapaaminen oli oikein mukava! Nyt meillä oli aikataulu joka määräsi loppusyksyämme aika tavalla. Onneksi Minnalla oli syysloma jonka tietysti käytimme tarkkaan levyn tekemiseen.

Olimme sopineet että Aspin Sami tulee avuksemme projektiin. Käytännössä Sami siis äänitti, editoi ja miksasi levyn. Olimme Minnan kanssa mukana tuottajan ja studioisännän roolissa. Hoidimme kaikkea käytäntöön liittyvää. Soittelimme muusikkoystävillemme, varailimme soittoaikoja, teimme ruokaa, kuuntelimme, sovitimme, soitimme, lauloimme, ym.

Syyskuun 30. päivä tuli Sami käymään Sahalahdella luonamme ja kävimme läpi levyprojektin ideoita ja periaatteita. Teimme tarkan aikataulun ja päätimme että masterointi täytyy olla 20.11. Ensimmäinen joulukonserttimme oli jo sovittu Kangasalan kirkkoon 5.12. ja siihen mennessä piti levyn olla ulkona!

Sunnuntai-iltana lokakuun 4. päivä pidimme palaverin kitaristi-Mikon ja rumpali-Arin kanssa. Kuuntelimme piano-/lauludemon läpi ja hiukan kuuntelimme myös edellisjouluista Lempäälän keikkaa. Mietimme mitä silloin oli hyvää ja mitä haluamme muuttaa.

Lokakuun 5. päivä Sami tuli äänityskamoineen Sahalahdelle. Laitettiin Sahalahden koti äänityskuntoon että kaikki olisi valmista Isotalon Arin tullessa seuraavana päivänä.

Tiistai-aamuna klo 9 jälkeen tuli Ari paikalle mukanaan farmarillinen soittokamoja. Levylle tulee hyvin perkussiivinen ote joten Ari sitten varautui tätä silmälläpitäen. En laskenut soitinten määrää mutta paljon niitä oli! Aloitimme äänityksen jättibassarilla. Soitin on oikeasti nimeltään Gran cassa eli iso rumpu. Käytimme sitä ”Soi hoosianna”, ”Ja neitsyt pikku poijuttansa” biiseissä. Pari iskua tuli myös ”Tiesitkö?” ja ”Jouluyö, juhlayö” biiseihin. Koettakaas bongata ne sieltä. Isorumpu taitaa tosin kuulua vain isosta kaiuttimesta. Muutaman tunnin äänityksen jälkeen Ari poistui nopeasti paikalta ja piti muutaman päivän tauon soitoissa. Takaisin tullessaan Ari lauleli joulutunnelmaan osuvasti ”On lapsi syntynyt meille ja poika annettu on”!

Tiistai-iltapäivänä rakensimme laulumajan mikkiständeistä ja kankaista. Minna kokeili majaa ja lauloi ensimmäiset laulut levylle.

Loppuviikko käytettiin kaikkeen levytykseen liittyvään. Tarkastelin omia mikrofoni-, piuha- ja ständivarastojani. Vaihdoin läppäriini Logic 9:n että meillä olisi Samin kanssa sama työskentely-ympäristö. Samalla tietysti meni käyttis vaihtoon ja latasin Lumileopardin koneeseeni. Käytiin lauluja läpi ja selvittelin lupa- ja muita paperiasioita kuntoon Päivä Oy:n ja Teoston kanssa. Otin Roadilta lainaan mikkiständejä jotka tulivatkin kovaan tarpeeseen. Ja siinä ohella kävimme parilla keikalla lauantaina ja sunnuntaina.

Lokakuun 12. päivä äänitykset jatkuivat. Olimme vielä edellisenä päivänä keikalla ja sovimme että Sami tulee illaksi jo meille. Maanantai aamuna Minna lähti hakemaan Kiisken Mikkoa kitaroineen meille. Me jäimme Samin kanssa asentamaan äänityskalustoa paikoilleen. Noin klo 11 Mikko ja Minna tulivat. Rupesimme aika pian etsimään sopivaa soittopaikkaa. Kokeilimme kitaran saundia eri huoneissa ja päädyimme kodinhoitohuoneeseen jossa oli kovat pinnat ja laattalattia. Nylon-kielisen hento ääni sai siellä lisää voimaa.

Maanantaista meni suuri osa mikkien asetteluun, paikkojen hakemiseen ja saundin tekemiseen. Iltapuolella pääsimme kuitenkin jo ”vetämään” nauhalle. Paitsi että eihän nykyään mitään nauhalle vedetä. Kovalevyllehän me vaan siirretään audiotietoa! Nylonkielisen lisäksi käytimme teräskielistä ja saundi piti tietty taas hakea uudestaan. ”Heinillä härkien” ja ”Lapsen joulurukous” mm. saivat todella herkän tunnelman Mikon Nylon kitaran ansiosta!

Varottiin kovasti liian tiukkaa työtahtia jolla vain pilaisi hyvää fiilinkiä. Lopetimme siis ajoissa ja yritimme nukkuakin kunnolla. Tiistai aamuna heräilimme ysin kieppeillä ja aamupalan jälkeen jatkoimme työskentelyä. Välillä Aspin Sami piristi meitä erinäisillä videoilla joita oli netistä kerännyt. Tiistain aikana saimme suurimman osan kitaroita tehtyä. Sähkökitaraa varten piti hakea kokonaan uusi paikka ja uudet mikitykset ja Mikko ja Sami kokeilivat pitkään ja hartaasti erinäisiä efektejä joita esim. ”Soi hoosianna” biisissä tulee hyvin esille. Päivä meni niin pitkälle että Mikko jäi vielä toiseksikin yöksi. Se kannatti, sillä Heinillä härkien nylon soitto kehittyi Mikolla yön aikana ja keskiviikko aamuna se tallennettiin.

Tässä välissä voisin muuten hieman valottaa tuota äänitysvaihetta. Olimme siis tehneet demonauhan viikkoja aiemmin. Tuota demonauhaa käytimme äänittäessä ”klikkitaustana”. Sami oli perustanut kaikille 15 biisille projektipohjat jotka sisälsivät Minnan laulun, pianon ja klikin. Näistä miksattiin soittajan korvaan sopiva balanssi jota kuuntelemalla hänellä oli mukava tunnelma soittaa oma osuutensa.

Keskiviikkoaamuna tuli paikalle Isotalon Ari. Edellisviikollahan Ari oli jo käynyt tuomassa valtavan määrän soittimia. Nyt Ari kokosi ”setin” paikoilleen jolla oli tarkoitus soittaa neljässä biisissä. ”Setistä” puhuessamme tarkoitamme perus rumpusettiä. Annettiin välillä Mikon hengähtää ja Minnan kanssa äänitimme ”Taivas sylissäni” jonka Minna halusi laulaa ilman klikkiä. Laulu täytyi saada tehtyä vielä kun Mikko oli paikalla sillä kitarakin piti saada lauluun eikä Mikko voinut soittaa kitaraa etukäteen kun ei ollut klikkiä. Varmaan tokalla kerralla tuli se fiilis jota tavoittelimme ja Mikko pääsi soittamaan kitaran. Kun Mikko oli puoleltapäivin lopettanut oman osuutensa niin Ari aloitti omaansa. Taas aikaa vierähti tunteja kun asettelimme mikkejä ja etsimme sopivaa saundia. Keskiviikko ja torstai menikin sitten Arin kolistellessa upeita juttuja biiseihin.

Sami meni viikonlopuksi keikalle ja me jäimme Minnan kanssa äänittelemään. Teimme aivan uskomattomalla vauhdilla kaikki Minnan laulut. Viikonlopun aikana 12 laulua. Kolme lauluista oli äänitetty jo aiemmin viikolla. Otimme yleensä aina kaksi ottoa joista sitten valittiin tunnelmaltaan parempi. Sunnuntaina kokeilin basson soittoa ja koskettimia.

Sami tuli taas maanantaina 19.10. takaisin meille ja koko alkuviikko saatiin menemään editointiin. basso, kiipparit ja laulu rupesivat saamaan lopullisia muotojaan. Ai niin, viikon piristävimpiä juttuja oli laulustemmojen tekeminen. Menimme pieneen laulumökkiin Minnan ja Samin kanssa ja lauloimme jokainen eri stemmoja. Välillä vaihdoimme stemmoja keskenämme että saimme isomman kuoron saundin.

Viikonloppu meni The Roadin kanssa keikalla Kokkolassa ja Ilmajoella Minnan tätin synttäreillä ja seuraavan viikon alkupäivät Sami miksaili kotonaan.

Keskiviikkona 28.10. tulivat paikalle Sami ja Anna-Julia. Anna- Julia on opiskelukaverini tampereen Konservatoriolta jossa hän oli meidän luottoviulistimme kaikissa yhteismusisoinneissa. Meillä oli myös takana yksi yhteinen keikka Minnan ja Anna- Julian kanssa ja päätimme Minnan kanssa että A-J:tä täytyy kysyä levylle soittamaan. Sittenpä aloitettiin viulun soittopaikan hakemiset ja mikkien asettelut. Saatiin noin viidessä tunnissa tehtyä viulun soundtsekit ja äänittyä viisi biisiä. Olimme käyttäneet Minnan kanssa välipäiviä viulustemmojen tekemiseen. Soitimme stemmat midinä äänitysohjelmalle josta sitten vain printattiin nuotit Anna-Julialle. Sami avusti stemmoissa ja teki hienon stemman ”Tiesitkö?” biisiin.

Torstaina kävin palaverimatkalla ja viikonloppu lepäiltiin ja vähän kuunneltiin ja hiottiin äänimaisemia.

Seuraavalla viikolla olikin sitten enää yksi äänityspäivä. Voipion Lauri tuli selloineen paikalle ja soitti upealla meinigillä ”Heinillä härkien” ja ”Tähti, tähdistä kirkkain”. Oli kiva että saatiin mestarisellisti paikalle! Lauri on tuttu isäni kautta jo vuosien takaa ja nyt Konservatoriolla ollessani olemme säännöllisesti törmäilleet Konservatorion käytävillä ja välllä pysähtyneet kahvillekin juttelemaan mm. Taipalsaaresta sekä Isäni ja Laurin metsästysretkistä. Sello on viulua ja akustisia kitaroita jo huomattavasti kovaäänisempi soitin joten koimme olohuoneemme sopivaksi soittotilaksi.

Kaikki oli periaatteessa nyt äänitetty, ja Maata Näkyvissä festaritkin lähestyivät jo niin lujaa että viikonlopun Klaukkalan keikan lisäksi rupesimme miettimään kaikkea festareihin liittyvää.

Masterointipäivä oli sovittu 20.11. ja siihen mennessä piti olla kaikki biisit miksattuna. MN festareitten jälkeen rauhoitimme viisi päivää ihan vaan tähän touhuun. Sami miksasi kotonaan ja lähetti heti version meille netin tai meilin kautta. Kuuntelimme ja kommentoimme ja Sami teki muutoksia tarvittaessa. Tässäkin vaiheessa jouduin vielä paikkaamaan jotain väärää kilausta joka olisi jäänyt häiritsemään sekä tehtiin myös jokunen ihan uusi lisäys. Nykyinen kovalevyäänitys mahdollistaa tämänkin. Projekti on ”auki” aina masterointiin saakka joten alkuvaiheen äänityksiäkin pystyy vielä säätämään.

Viimeinen ilta meni tietysti pitkäksi niinkuin tiesinkin sen jo masterointipäivän päätettyämme. Niin vaan kuuluu mennä! Levyn teko on prosessi jota ei saa ikinä valmiiksi. Aina on jotain jonka voisi tehdä paremmin. Tämän takia täytyy vain sopia se ”deadline” että levy valmistuisi.

Sami valvoi masterointia edeltävän yön aamu kuuteen asti. Kun ajelimme Minnan kanssa Hesaan masterointiin Chartmakersiin kymmeneksi niin Svante katsoi meilistään että viimeinen biisi Samilta oli tullut neljä tuntia sitten. Meillehän jäi siis luppoaikaakin! :-)

Masterointipäivä meni nopeasti. Svante kuunteli ensin muutaman näytteen sieltä täältä että saisi yleiskuvan levyn kokonaisuudesta. Vällillä kävimme syömässä ja taas jatkettiin. Odotimme niin kauan että saimme kuuntelumasterin käteen ja läksimme kotiin. Viikonlopun kuuntelimme masterointia ja päätettiin että muutaman biisin tasoa pitää nostaa. Ajoin vielä maanantai aamuksi Svantelle ja tehtiin lopullinen masteri jonka vein omakätisesti suoraan kirjapainoon josta se lähti edelleen muille maille.

Tässä oli hyvin tiivistetysti jotain levymme äänityksistä. Tällainen projekti koostuu useammasta osasesta ja äänitykset ovat vain yksi osanen. Paperisotaakin on sopivasti kun joutuu selvittämään kaikki lupa-asiat kuntoon. Tässä meillä oli Päivä Osakeyhtiön mukavat ihmiset suurena apuna eikä juurikaan tarvinnut itse niitä selvitellä. Levyn kannet tuottivat myös paljon päänvaivaa. Lopulta keksimme idean jota sitten lähdimme toteuttamaan. Tässä vaiheessa Vaismaan Marketta ja Kalle olivat suureksi avuksi! Kalle kuvasi Minnaa ja Marketta ideoi. Minä otin talvimaisemakuvan ja vääntelin kuvia koneella demovaiheeseen josta sitten Huomon Jani graafikkona loihti haluamamme jouluisen ja hivenen sadunhohtoisen maiseman. Kaksi kuvaa yhdistämällä saimme Minnan talvimaisemaan joka ei muuten olisi ollut mahdollista näillä lumilla! Välillä tuli nukuttua hyvinkin vähän kun piti saada levynkannet painoon vielä viikkoa ennen masteria. Päätimme tehdä levystä pahvikantisen joka vaati viikon enemmän aikaa.

Suuret kiitokset yhteistyöstä kansia tehtäessä taittajalle Huomon Janille sekä Päivä Osakeyhtiön Sirkku Myllylle ja Marja Sevonille!

Audion tekemisestä suuri kiitos Arille, Mikolle, Anna-Julialle, Laurille, Svantelle ja Samille!

Eikun seuraavaa tekemään!